luni, 28 martie 2011

Luna - de ce vedem doar o fata a ei ?

In acest scurt articol vom prezenta cateva din caracteristicile singurului satelit natural al Pamantului si vom explica de ce vedem doar o fata a Lunii !




Luna se afla la o distanta de Terra ce variaza intre 356,400km si 406,700km, este al 2'lea cel mai luminos obiect de pe cer dupa Soare bineinteles, are un diametru de 3476 km - un sfert cat cel al Pamantului si este de 81 de ori mai usoara. Este singurul corp ceresc vizitat pana acum de oameni (prima data de Apollo 11 in 1969)!

Din cauza orbitei parcurse, ea pare sa fie de aceeasi dimensiune ca si Soarele si din acelasi motiv il acopera in intregime in timpul eclipselor.


Modul de formare a Lunii nu este inca cert. Cu toate acestea, stim ca s-a "nascut" acum aproximativ 4,5 miliarde ani, cu 20 - 30 de milioane de ani dupa formarea sistemului solar. Scenariul cel mai probabil este ca Luna s-a format in urma unui impact al Proto-Terrei (Terra la inceputuri - inca nu era racita) cu un alt corp ceresc de dimensiunile planetei Marte, asta explica compozitia relativ apropiata de Pamantului si miezul mic si racit metalic din interior.

Ca si structura, Luna are un miez metalic lichid cu un diametru de aprox. 300 km, si in rest minerale cristalizate in roca, printre care intalnim si lava solidificata la suprafata provenita din eruptii vulcanice de cand miezul nu era inca racit.

Anotimpurile Lunii prezinta diferenta mult mai mici de temperatura intre ele, in principal datorita inclinatiei axiale de doar 1 grad si ceva (fata de 23'44'' a Terrei). Interesant este ca in timpul iernii Lunare s-a inregistrat cea mai mica temperatura masurata din sistemul solar, mai mica chiar si decat cele de pe Pluto - doar 24 Kelvin (la 0 grade kelvin electronul nu se mai invarte in jurul nucleului).



Si totusi, de ce vedem doar o singura fata a ei ?


Ca si planeta noastra, Luna se invarta in jurul axei proprii. In trecut, viteza acestei miscari era mai mare decat in prezent, astfel incat pe parcursul unei luni (30 de zile) puteam observa ambele fete ale ei, insa din cauza gravitatiei exercitata de Terra, aceasta viteza a scazut treptat. Insa si reciproca este adevarata, astfel ca si Luna ne incetineste miscarea de rotatie, doar ca datorita masei mici si deci a fortei gravitationale scazute, efectul este mult mai slab, mai precis cam 1.5 milisecunde la fiecare 100 de ani si tot ca urmare a acestui joc de forte satelitul nostru natural se indeparteaza de noi cu 3 - 4 centimetrii pe an.

Astfel, Luna este intr-o miscare de rotatie in jurul axei proprii in sincron cu cea a Pamantului. Insa din cauza ca nu prezinta o orbita perfect circulara (ce tinde sa "joace") si "sincronul" nu este perfect din cand in cand putem sa vedem cateva grade din "fata ascunsa" a ei.

Alte lucruri intereasante legate de Luna ar fi:


  • este al doilea cel mai dens satelit natural din sistemul solar (dupa Io)
  • sunt in jur de 300.000 de cratere, cu diametrul de peste 1 km pe luna
  • nu are atmosfera (gravitatie prea scazuta)
  • apa nu poate exista in stare lichida pe suprafata ei, expusa radiatiei solare se disociaza
  • au fost gasite "buzunare" de gheata atat la polul nord ca si la cel sudic
  • se doreste reluarea programelor spatiale care sa aterizeze oameni pe Luna, incepand cu 2020
  • exista cutremure si pe Luna



Toate cele bune !


2 comentarii:

  1. Frumos construit articolul, însă cu o mică, mică de tot lacună: nu ai menţionat sursele de unde ai preluat informaţiile (a trebuit să verific personal informaţiile căutând pe Internet). Îţi recomand să utilizezi un format de folosire a linkurilor externe asemănător celui de pe Wikipedia. Toate cele bune, Cristi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este, info le-am luat de pe vreo 5 siteuri, am facut o sinteza si le-am postat !

    RăspundețiȘtergere