joi, 24 martie 2011

Tribul Dogon si Sirius

Africa, continentul mama din care ne tragem cu totii, caci acolo se pare ca au trait primi hominizi, continua sa ne uimeasca atat prin frumusetea naturala, multitudinea de vietuitoare si triburile izolate care surprind prin practicile si ritualurile lor.

Dintre acestea, postul de fata se refera specific la tribul numit Dogon, trib ce a reusit sa uimeasca lumea intreaga prin cunostintele sale legate de astronomie si mai precis de sistemul de stele Sirius. Inainte de a intra in detalii despre acest trib, voi prezenta intai, pe scurt, cateva date cunoscute pana in prezent (evident cu ajutorul echipamentului modern) despre Sirius.

Sirius este cea mai stralucitoare stea de pe cer, aflata la o distanta de (numai) 8.61 ani lumina si este parte a constelatiei numita "Cainele Mare". Steaua este cam de 3 ori mai mare ca soarele nostru si de vreo 60 de ori mai luminoasa. Numele i se trage din greaca "Seirios" si inseamna "stralucitor" sau "extravagant". Aceasta steluta, vazuta cu ochiul liber pare a fi singura, insa in realitate are un mic "prieten de calatorie" botezat Sirius B (descoperit in 1862), ce orbiteaza impreuna cu Sirius A si sunt separate de o distanta aproximativ egala dintre Soare si Jupiter. Asa numitul Sirius C pare a fi doar un obiect de "fond" (dupa cercetarile din 2008) - insa nu s-a catalogat exact, urmand a mai fi cercetat.

Sirius B (caci acesta va fi personajul principal) este o stea care s-a transformat intr-o asa numita pitica alba. Pitica alba este o stea de masa medie, insa care nu mai beneficiaza de o masa suficient de mare pentru a genera in nucleu fuziunea nucleara (bum bum), cu toate acestea temperatura se mentine totusi la cateva mii de grade. Inainte de a deveni pitica alba o stea trece prin faza de "giganta rosie" - moment in care straturile exterioare se desprind si formeaza nebuloase planetare, dupa care steaua in sine colapseaza si desi ajunge la dimensiunile Pamantului, are o densitate EXTREM de mare si de ex Sirius B cantareste cat Soarele nostru (care e de sute de ori mai mare decat Terra).

Rezumand - avem un sistem stelar binar, format din Sirius A (vizibila si stralucitoare) si Sirius B (invizibila cu ochiul liber, ceva mai mica si foarte densa [grea]).

Insa care este legatura dintre tribul african Dogon si Sirius.

Ei bine, inainte de toate sa facem cunostinta cu acest trib (simpatic de altfel :)) ). Acestia se afla in Mali - Africa de Vest, undeva la sud de Niger si tribul lor numara undeva intre 400.000 si 800.000 de indivizi. In ultimii ani, datorita influientei turistice - tribul trece prin importante transformari sociale si culturale, dar sa vedem ce se intampla inainte de explozia turistica din zona.

Dogonii, pe vremea cand noi eram siguri ca Pamantul e plat si ardeam vrajitoare pe rug, desi nu aveau contact cu lumea exterioara, isi facusera bine temele la astronomie. Astfel printre cunostintele lor de baza se numara urmatoarele :

- Soarele este centrul sistemului solar
- Luna orbiteaza in jurul Terrei
- orbitele sunt eliptice (nu cercuri cum sunt multe desene din cartile colorate)
- Jupiter are lunile sale
- Saturn are inele

Uimitor, nu-i asa? Totusi, vorbim de niste tipi care inca vaneaza sobolani cu arcul, se spala cu nisip si dorm in vizuine facute din pamant...

Insa mult mai uimitor este festivalul lor cel mai important in care se roaga la Sirius, mai precis la niste zei care vin de acolo. Acestia (descrisi ca fiind niste "fiinte amfibiene") i-ar fi invatat cateva lucruri despre locul din care provin.

Astfel Dogonii (sau Dogonezii :) ) stiau urmatoarele lucruri, care chiar ca sunt de necrezut :

- Sirius A (sigi tolo pentru ei) are doi prieteni Po Tolo si Emma Ya Tolo - Sirius B si C
- Sirius B este descris in legenda lor ca fiind "atat de greu incat toate fiintele de pe Pamant la un loc nu l-ar putea ridica"; vezi descrierea lui Sirius B de mai sus
- Sirius B orbiteaza in jurul lui A odata la 50 de ani (au ghicit oare ?) - masuratorile moderne arata ca durata este de 50.4 ani (+ sau - 0.9 ani)

Cireasa de pe tort o reprezinta picturile facute de acestia in pesteri (urmeaza sa pun si pozele in cateva ore !) care arata niste nave spatiale, niste creaturi diferite de oameni, aterizarea navei, etc.

Fascinant ! Absolut fascinant ! Acestea fiind zise, fiecare poate trage propriile concluzii legate de acest trib. Cu toate astea, sceptic din fire, propun cateva scenarii care ar explica cunostintele lor:

  1. Antropologul francez Narcel Griaule impreuna cu Germain Dieterlen, cei care au facut primele expeditii in zona acestui trib prin anii 1930 - 1940 si care au fost si primii care au scris despre cunostintele extraordinare ale acestora, le-au tinut africanilor cursuri de astronomie si le-au inventat povestea cu extraterestii. (insa nu stiu cat de usor vin 2 albi si le impun niste traditii unui trib de africani)
  2. Poate ca Dogoni vad mult mai bine decat noi, si s-au urcat intr-un copac mai inalt si s-au concentrat tare tare de tot pana au vazut Sirius B
  3. Sirius B era mai stralucitor in trecut - plauzibil, doar ca "trecut" in cazul acesta inseamna in jur de 100.000 de ani
  4. Au venit extraterestrii si... na... au vrut sa le arate ce inseamna "acasa" pentru ei.


Personal, cred ca cel mai probabil Narcel Griaule (nu doar antropolog, ci si astronom amator) a raspandit ceva cunostinte in mijlocul acelui trib odata cu expeditiile sale din 1931 si din anii urmatori. Acest scenariu este promovat si de belgianul Van Beek intr-un articol din 1991 - dupa ce a studiat si el acest trib, despre care spune ca da, vorbeste de Sirius si de prietenul sau insa spun ca au luat la cunostinta de el de la Griaule.

Indiferent care este adevarul, cunostintele pe care acest trib le are sunt uluitoare si chiar daca nu sunt un exemplu care sa arate ca extraterestrii ne-au vizitat, meritau un articol doar pentru lectia de astronomie pe care o pot preda multor indivizi din tarile civilizate.

Pace si iubire pentru Dogoni !

3 comentarii:

  1. ar trebui sa vorbesti mai pe larg despre Annunaki

    RăspundețiȘtergere
  2. Am in plan, indepartat ce e drept, sa scriu ceva despre "Annunaki"... Insa mi-e foarte greu sa scriu despre asa ceva, din motive lesne de inteles. Incerc sa postez doar lucruri ce pot fi verificate si sunt reale, despre povestea trolului si a gnomului... mai greu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuie sa ne aruncam ochiul peste arta lor, sacra, profunda si inteligenta.
    http://www.genuineafrica.com/images/Dogon/African_Stools/African-Stools-Dogon-Stool-4-LeftA.jpg
    http://www.barakatgallery.com/Auction/ItemImgs/PF.5832T.jpg
    http://www.5cense.com/EA/Mali/bam_dogon_door.jpg
    http://www.metmuseum.org/toah/images/h2/h2_1977.394.15.jpg
    - sirius si prietenul sau-

    RăspundețiȘtergere